default-logo

Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką

Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką Z dodatkiem fety, grzanek i dużej ilości pestek słonecznika i dyni. Doprawiona winegretem i świeżym estragonem lub rukolą. Sałatka jest prosta do przygotowania, składniki opiekamy po kolei na tej samej patelni grillowej. 12

9 4.78

Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką

Z grzankami oraz pestkami dyni i słonecznika.

  • Sałatki
  • Cukinia
  • Czarna porzeczka
ser feta
estragon

Składniki do sałatki grillujemy po kolei na tej samej patelni, w ten sposób upraszczamy jej przygotowanie.

Składniki

2 porcje
  • garść liści sałaty
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 80 g sera feta lub ricotta
  • świeży estragon lub garstka rukoli
  • lekkie pieczywo na grzanki
  • winegret: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Na półmiskach rozłożyć liście sałaty. Cukinię pokroić na plasterki i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po około 5 minut z każdej strony. W połowie grillowania doprawić cukinię solą, a pod koniec skropić oliwą. Zdjąć z patelni i ułożyć na liściach salaty.
  • Na tę samą patelnię wsypać pestki słonecznika i dyni i co chwilę potrząsając patelnią lekko je zrumienić na umiarkowanym ogniu. Wysypać na sałatkę. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w kosteczkę pieczywo, skropić delikatnie oliwą.
  • Sałatkę posypać czarną porzeczką, serem feta i listkami estragonu lub rukoli. Polać winegretem i obłożyć grzankami.
  • Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką
About the Author

Leave a Reply

*