default-logo

Sałatka z figami, awokado i mozzarellą

Sałatka z figami, awokado i mozzarellą Festiwal fig ciąg dalszy. Trzeba korzystać, póki sezon w pełni. Czarne figi pochodzące z Turcji dostępne są do końca października. 0

7 4.29

Sałatka z figami, awokado i mozzarellą

na rukoli, z orzeszkami pinii

  • Sałatki
  • Awokado
  • Figi
mozzarella di bufala
mozzarella
orzeszki pinii

Sałatka ze świeżych fig, mozzarelli i rukoli. Moja ulubiona sałatka 🙂

Składniki

2 porcje
  • 1 małe opakowanie rukoli
  • 2 świeże figi
  • 1 awokado
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 4 łyżki orzeszków pinii
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska, szczypiorek

Przygotowanie

  • Rukolę opłukać i osuszyć, wyłożyć do 2 talerzy. Dodać pokrojone na ósemki figi oraz obrane i pokrojone na plasterki awokado.
  • Dodać cząstki mozzarelli i polać wszystko mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
  • Orzeszki pinii podgrzewać na patelni aż lekko się zrumienią, dodać do sałatki. Posypać szczypiorkiem i doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Propozycja podania

grzanki z bagietki francuskiej lub włoskiej ciabatty

  • Sałatka z figami
  • Sałatka z figami
About the Author

Leave a Reply

*