Sałatka z figami, awokado i mozzarellą
0 Comment

7 4.29
Śr ocena
Sałatka z figami, awokado i mozzarellą
na rukoli, z orzeszkami pinii
- Sałatki
- Awokado
- Figi
mozzarella di bufala
mozzarella
orzeszki pinii
Sałatka ze świeżych fig, mozzarelli i rukoli. Moja ulubiona sałatka 🙂
Składniki
2 porcje
- 1 małe opakowanie rukoli
- 2 świeże figi
- 1 awokado
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 – 4 łyżki orzeszków pinii
- świeżo zmielony pieprz, sól morska, szczypiorek
Przygotowanie
- Rukolę opłukać i osuszyć, wyłożyć do 2 talerzy. Dodać pokrojone na ósemki figi oraz obrane i pokrojone na plasterki awokado.
- Dodać cząstki mozzarelli i polać wszystko mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
- Orzeszki pinii podgrzewać na patelni aż lekko się zrumienią, dodać do sałatki. Posypać szczypiorkiem i doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Propozycja podania
grzanki z bagietki francuskiej lub włoskiej ciabatty