default-logo

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili Wspólnymi składnikami tych dwóch sałatek są pomidorki koktajlowe, papryczka chili i rukola. Pierwsza sałatka jest z serem feta i orzeszkami pinii, druga z krewetkami i sosem maślanym z dodatkiem wina. Obie bajecznie proste i pyszne – pierwsza świetna np. jako dodatek do dań z grilla, druga idealna na lunch czy kolację z kawałkiem chrupiącej bagietki. 0

18 4.72

Sałatka z fetą, pomidorkami i chili

Z orzeszkami pinii i rukolą

  • Sałatki
  • Przyjęcia i imprezy
  • Grill
ser feta
pomidorki koktajlowe
orzeszki pinii

Składniki

2 porcje
  • 1/2 opakowania miksu sałat
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1 papryczka chili
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g orzeszków pinii
  • winegret: 4 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Sałatę wyłożyć na 2 talerze, posypać rukolą, pokrojoną w kosteczkę lub pokruszoną fetą oraz pokrojoną ukośnie na plasterki papryczką chili.
  • Pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na sałatce. Dodać orzeszki pinii zrumienione na suchej patelni. Polać winegretem.
  • Sałatka z fetą, pomidorkami i chili
About the Author

Leave a Reply

*