Przepis na to cudo zaczerpnęłam z książki Jemie Oliver „5 składników”.
Sałatka jest przepyszna i jak w tytule książki podano, to tylko 5 składników: dynia, harissa, awokado, mieszanka sałat i mozzarella.
Robię ją często i zawsze smakuje wybornie, polecam.
Od siebie dołożyłam pestki dyni.
Jesienna sałatka Jamiego.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa ok. 1200 g
- 1 czubata łyżka pasty harissa
- 2 dojrzałe awokado – u mnie Hass
- 100 g mieszanki sałat
- 1 kulka – 125 g mozzarelli
- 2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie dania:
- Dynię pokroiłam razem ze skórką w paski, wrzuciłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dodałam harissę i rękoma wmasowałam pastę w dynię.
- Całość skropiłam odrobiną oliwy, posypała solą i pieprzem i piekłam w 180 C przez 50 minut aż dynia stała się miękka i kremowa.
- Do słoiczka wlałam 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę octu balsamico, dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam aż w słoiczku powstała emulsja.
- Awokado obrałam, pokroiłam na paseczki, włożyłam do miski, zalałam dressingiem.
- Na talerzu umieściłam sałatę, cząstki awokado, upieczoną dynię, porwaną mozzarellę i posypałam uprażonymi wcześniej i wystudzonymi pestkami dyni.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
„Podróże małe i duże”
![]() |
Wędrując wśród drzew w Dreźnie – Niemcy |