default-logo

Sałatka z dyni piżmowej z harissą

wtorek, 27 października 2020

Sałatka z dyni piżmowej z harissą

Przepis na to cudo zaczerpnęłam z książki Jemie Oliver „5 składników”.

Sałatka jest przepyszna i jak w tytule książki podano, to tylko 5 składników: dynia, harissa, awokado, mieszanka sałat i mozzarella.

Robię ją często i zawsze smakuje wybornie, polecam.

Od siebie dołożyłam pestki dyni.

Jesienna sałatka Jamiego.

Sałatka z dyni piżmowej z harissą


Sałatka z dyni piżmowej z harissą

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa ok. 1200 g
  • 1 czubata łyżka pasty harissa
  • 2 dojrzałe awokado – u mnie Hass
  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 kulka – 125 g mozzarelli
  • 2 łyżki pestek dyni


Sałatka z dyni piżmowej z harissą


Sałatka z dyni piżmowej z harissą

Przygotowanie dania:

  • Dynię pokroiłam razem ze skórką w paski, wrzuciłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dodałam harissę i rękoma wmasowałam pastę w dynię.
  • Całość skropiłam odrobiną oliwy, posypała solą i pieprzem i piekłam w 180 C przez 50 minut aż dynia stała się miękka i kremowa.
  • Do słoiczka wlałam 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę octu balsamico, dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam aż w słoiczku powstała emulsja.
  • Awokado obrałam, pokroiłam na paseczki, włożyłam do miski, zalałam dressingiem.
  • Na talerzu umieściłam sałatę, cząstki awokado, upieczoną dynię, porwaną mozzarellę i posypałam uprażonymi wcześniej i wystudzonymi pestkami dyni.


Sałatka z dyni piżmowej z harissą

Smacznego.

Przepis Jamie Oliver

„Podróże małe i duże”

Sałatka z dyni piżmowej z harissą
Wędrując wśród drzew w Dreźnie – Niemcy
About the Author

Leave a Reply

*