default-logo

Sałatka z buraczkami, serkiem kozim i szparagami

Sałatka z buraczkami, serkiem kozim i szparagami Bardzo smaczna jak smaczne są chrupiące zielone szparagi ugotowane al dente i pieczone w piekarniku małe buraczki. Zarówno do buraczków jak i szparagów bardzo pasuje miękki kozi serek w ruloniku. Sałatka polana jest sosem winegret z dodatkiem czosnku. Pychota! 0

7 4.43

Sałatka z buraczkami, serkiem kozim i szparagami

  • Sałatki
  • Buraczki
  • Szparagi
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
ser kozi

Składniki

2 porcje
  • 4 małe buraczki
  • 4 zielone szparagi
  • 2 garście mieszanki sałat (roszponka, rukola, botwinka, sałata)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
  • 60 g serka koziego w ruloniku
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sos winegret (proporcje składników można zwiększyć o połowę)
  • posiekany 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  • Buraczki umyć, osuszyć, zawinąć każdy oddzielnie w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Rozwinąć jednego buraczka i nożem sprawdzić czy jest już upieczony al dente. Wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Buraczki można upiec wcześniej, nawet poprzedniego dnia.
  • Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę. Pokroić na kawałki i ugotować na parze (około 2 minuty). Szparagi tak jak buraczki powinny być ugotowane al dente.
  • Sałatę umyć, osuszyć, pokroić większe liście i ułożyć w salaterkach. Przygotować sos winegret i zmieszać go z posiekanym ząbkiem czosnku.
  • Do salaterek włożyć szparagi, buraczki, posypać szczypiorkiem i ułożyć pokrojony ser kozi. Posypać skórką cytrynową i rozłożyć bazylię. Polać sosem winegret. Wymieszać przed podaniem.
  •  Sałatka z buraczkami, serkiem kozim i szparagami.
  • Sałatka z buraczkami, serkiem kozim i szparagami Buraki pieczone w piekarniku
About the Author

Leave a Reply

*