Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem pod różnymi postaciami pojawia się w naszym domu dość często. Najczęściej z dodatkiem sera feta i sosu czosnkowego. Tak też było i w tym przypadku, ale sałatka z brokułem i fetą została wzbogacona także o inne składniki, w tym m.in. o jajka, więc super się sprawdzi jako sałatka na Wielkanoc. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na sałatkę z brokułem już przy najbliższej okazji.
Sałatka z brokułem
Taka sałatka z brokułami pojawia się u nas bardzo często. Czasami z jajkiem, czasami bez, w zależności, co akurat mamy w lodówce pod ręką. Poniższy przepis jako sałatka z brokułem i jajkiem świetnie się sprawdzi na zbliżającą się Wielkanoc, głównie ze względu na dodatek jajka. Poza tym stanowi też super sałatkę na imprezę i każdy zajada się nią ze smakiem. Nie dość, że jest pyszna, to i kolorowa, dzięki czemu ładnie się prezentuje na świątecznym lub imprezowym stole. Również plusem jest to, że dość szybko się ją robi, a składniki do wykonania sałatki z brokułami są ogólnodostępne.
Sałatka z brokułem – Składniki:
- 1 brokuł – ok. 500 g
- 1 duży filet z piersi z kurczaka – ok. 350 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- pół łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 średnie pomidory malinowe – ok. 280 g
- ok. 140 g sera feta (Favita, pół kostki)
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub świeży ząbek czosnek do smaku)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 3 płaskie łyżki łuskanych ziaren słonecznika
Przepis na sałatkę z brokułem:
Przepis na sos czosnkowy do sałatki:
- Do niedużej miseczki wrzucić 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubatą łyżkę jogurtu naturalnego (lub gęstej kwaśnej śmietany 18%). Następnie całość dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolity sos.
- Następnie dodać czosnek suszony (bądź świeży czosnek, obrany i przeciśnięty przez praskę). Dodać również 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ponownie wymieszać sos. Kolejno dodać 1 łyżeczkę ziół do sałatek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i odstawić sos czosnkowy na bok.
Przepis na sałatkę z brokułem i kurczakiem:
- Filet z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek. Następnie pokroić go w kostkę, przerzucić do miski. Dodać 2 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki przyprawy curry oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić mięso do zamarynowania do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię (suchą), wrzucić mięso i smażyć przez kilka minut aż przestanie być surowe w środku. Nie smażyć za długo, by zbytnio nie wysuszyć mięsa z kurczaka – powinno pozostać ono soczyste.
- Brokuła umyć, a następnie podzielić na mniejsze różyczki. Ewentualnie duże różyczki można dodatkowo przekroić na pół. Wrzucić brokuła do garnka, zalać wrzątkiem, doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień, posolić wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować brokuła przez kilka minut aż będzie al dente (czyli tak średnio twardy; nie powinien się rozgotować, bo będzie wtedy mało apetyczny). Po ugotowaniu przelać brokuła zimną wodą na durszlaku i odstawić do całkowitego odsączenia. Można ewentualnie dodatkowo osuszyć go za pomocą kuchennych ręczników papierowych.
- Ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Pomidory umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę.
- Na suchą patelnię wrzucić ziarna słonecznika i lekko zarumienić. Odstawić do ostudzenia.
- Wszystkie składniki na sałatkę wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowym i na koniec posypać prażonymi migdałami. Sałatka z brokułem gotowa! Smacznego!
UWAGA:
Jeśli będziecie chcieli wzbogacić sałatkę o jajka to należy jajka włożyć do garnuszka, zalać wodą, wsypać odrobinę soli i ustawić nad palnikiem, by ugotowały się na twardo. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Po ugotowaniu obrać jajka ze skorupek. Zobacz wpis: Jak obierać jajka, by ich nie uszkodzić? Obrane jajka pokroić na ćwiartki lub we większą kostkę. Dodać do sałatki. Będzie równie pysznie i sprawdzi się idealnie, jako sałatka na Wielkanoc.