default-logo

Sałatka z brokułem i tuńczyiem

Pyszna ta sałatka i pożywna i zdrowa.

Ale pamiętajcie aby kupić tuńczyka dobrej jakości w dobrej oliwie, wtedy sałatka będzie bajeczna.

Można ją zajadać na śniadanie czy na obiad, jest na tyle pożywna że wystarczy.

Brokułowa sałatka z tuńczykiem.

Sałatka z brokułem i tuńczyiem


Sałatka z brokułem i tuńczyiem

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej – niedużej
  • garść listków szpinaku baby
  • 120 g tuńczyka w oliwie
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 brokuła
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 łyżka startego sera typu parmezan
  • garść pestek słonecznika
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sos:

  • 3 łyżki oliwy ze słoika po tuńczyku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska pieprz czarny


Sałatka z brokułem i tuńczyiem

Przygotowanie sałatki:

  • Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam w osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty.
  • Odcedziłam.
  • Tuńczyka osączyłam, rzodkiewki pokroiłam na cząstki.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
  • Chleb pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Kapustę poszatkowałam, wymieszałam ze szpinakiem.
  • Dodałam brokuła, rzodkiewki, kawałki tuńczyka, podpieczony chleb, delikatnie przemieszałam.
  • Składniki sosu wymieszałam.
  • Przełożyłam na talerz sałatkę, polałam sosem, posypałam serem i prażonymi pestkami słonecznika.


Sałatka z brokułem i tuńczyiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże male i duże”

Sałatka z brokułem i tuńczyiem
Wiosenna zieleń
About the Author

Leave a Reply

*