default-logo

Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami

Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami Inspiracją do przygotowania tej sałatki był zakupiony przeze mnie wędzony halibut. Chciałam zjeść go w jak najlepszej wersji (najzdrowszej i smacznej jednocześnie). Postawiłam na sałatkę. Dodałam do niej awokado (jest pyszne o tej porze roku), rukolę i zielone oliwki. Do sałatki podałam pieczywo pełnoziarniste. Do takiej sałatki sprawdzą się też inne wędzone ryby np. pstrąg czy łosoś. Pamiętajcie też o innej sałatce z wędzoną rybą, tym razem z dodatkiem ziemniaków (przepis). 0

17 4.76

Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami

  • Sałatki
  • Lekkie kolacje
  • Awokado
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
  • Wielkanoc
wędzony halibut
zielone oliwki

Sałatka z awokado, wędzonym halibutem, zielonymi oliwkami, natką pietruszki i cebulą.

Składniki

2 porcje, po 338 kcal
  • 40 g (2 garście) rukoli
  • 1 awokado
  • 100 g wędzonej ryby*
  • 1/2 małej cebuli
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łyżki listków natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Rukolę ułożyć w salaterkach, Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć środek i pokroić na kawałki. Ułożyć na rukoli.
  • Wędzoną rybę pokroić na kawałki a cebulę w cienkie półplasterki, dodać do sałatki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Posypać wszystko natką pietruszki i oliwkami, następnie polać oliwą extra vergine oraz skropić sokiem z cytryny.

Wskazówki

* w sałatce ze zdjęcia został użyty wędzony halibut ale sprawdzi się też np. łosoś lub pstrąg

  • Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami
About the Author

Leave a Reply

*