default-logo

Sałatka z awokado i pieczonych batatów

Sałatka z awokado i pieczonych batatów Sałatka z pieczonych batatów i awokado, ułożonych na liściach rukoli skropionych sosem miodowo-musztardowym. Dla pełni smaku dodaję orzechy (piekę je razem z batatami, dodając orzechy na 10 minut przed końcem pieczenia). Można użyć orzechów włoskich jak i pekan. Soczystości sałatce dodają ziarenka granatu. Jeśli nie mamy piekarnik bataty możemy przesmażyć na patelni jak w tym przepisie na Sałatkę z jarmużu i batatów. 0

91 4.84

Sałatka z awokado i pieczonych batatów

Z granatem i orzechami

  • Sałatki
  • Bataty
  • Awokado
  • Granat
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
orzechy włoskie
orzechy pekan

Składniki

2 porcje
  • 1 batat, ok. 300 g
  • sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili i opcjonalnie gałązka rozmarynu
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1/2 owocu granatu
  • 1 awokado
  • 100 g rukoli
Sos
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego

Przygotowanie

  • Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili i listkami rozmarynu jeśli ich używamy.
  • Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać do pieczenia orzechy.
  • Wyłuskać owoce z granatu. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kosteczkę.
  • Na półmiskach wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty z orzechami, awokado i granata.
  • Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.
  • Sałatka z awokado i pieczonych batatów Sałatka z awokado i pieczonych batatów
About the Author

Leave a Reply

*