SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKIEM I SZYNKĄ
Sałatka wielkanocna z jajkiem, szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i jabłkiem – jak dla mnie idealne połączenie. Sałatka prosta, smaczna, jak znalazł na wielkanocny stół, i nie tylko. Do takiej kompozycji smaków idealnie pasować będzie także ananas, por, świeża papryka, zielony groszek lub marynowane warzywa, np. ogórki lub papryka.
Sałatka wielkanocna
SKŁADNIKI:
- 5 średnich jajek
- 1 słoik selera konserwowego (330 g, po odsączeniu 180 g)
- 1 duże jabłko
- 1 puszka kukurydzy (400 g, po odsączeniu 220 g)
- 120 g szynki w kawałku lub plastrach
- 2 czubate łyżki majonezu + 1/2 łyżki, np. majonezu domowego
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka myję i wkładam do osolonej wrzącej wody, gotuję na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę i zalewam zimną, odstawiam do ostygnięcia.
Kukurydzę i selera z puszki odsączam na sicie. Szynkę kroję w kostkę.
Jabłko myję, obieram i kroję w kostkę wielkości ziaren kukurydzy. Jajka obieram i kroję w małą kostkę.
Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję majonez i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni