default-logo

SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKIEM I SZYNKĄ

Sałatka wielkanocna z jajkiem, szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i jabłkiem – jak dla mnie idealne połączenie. Sałatka prosta, smaczna, jak znalazł na wielkanocny stół, i nie tylko. Do takiej kompozycji smaków idealnie pasować będzie także ananas, por, świeża papryka, zielony groszek lub marynowane warzywa, np. ogórki lub papryka.

SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKIEM I SZYNKĄSałatka wielkanocna


SKŁADNIKI:

  • 5 średnich jajek
  • 1 słoik selera konserwowego (330 g, po odsączeniu 180 g)
  • 1 duże jabłko
  • 1 puszka kukurydzy (400 g, po odsączeniu 220 g)
  • 120 g szynki w kawałku lub plastrach
  • 2 czubate łyżki majonezu + 1/2 łyżki, np. majonezu domowego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka myję i wkładam do osolonej wrzącej wody, gotuję na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę i zalewam zimną, odstawiam do ostygnięcia.

Kukurydzę i selera z puszki odsączam na sicie. Szynkę kroję w kostkę.

Jabłko myję, obieram i kroję w kostkę wielkości ziaren kukurydzy. Jajka obieram i kroję w małą kostkę.

Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję majonez i doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Smacznego 🙂

SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKIEM I SZYNKĄZasmakuj Kuchni

About the Author

Leave a Reply

*