Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żołtym
0 Comment

51 4.49
kwestiasmaku
Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żołtym
Z kukurydzą, ananasem i selerem sałatkowym
- Sałatki
- Sałatki warstwowe
- Sałatki z jajkami
- Jajka
- Kapusta pekińska
- Kukurydza
- Seler korzeniowy
- Ananas
- Przyjęcia i imprezy
- Sylwester
- Wielkanoc
Składniki
4 porcje
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonego ananasa
- opcjonalnie: 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki konserwowej
- 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- na wierzch: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera jeśli go używamy.
- Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę.
- Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem.
- Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską oraz udekorować papryką pokrojoną w kosteczkę.
Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żołtym