Sałatka Tatarska

Sałatka tatarska została przygotowana w naszym domu całkiem przypadkiem. Pierwotnie miał to być sos tatarski. Jednak mąż wpadł na pomysł, by dodać do sosu pokrojone jajka oraz groszek konserwowy i tak z sosu zrobiła się sałatka. Powiem Wam, że wyszła naprawdę bardzo smaczna. 


Taka sałatka tatarska będzie idealną alternatywą dla jajek w sosie tatarskim i świetnym pomysłem na świąteczną sałatkę, szczególnie na Wielkanoc. Sałatka tatarska jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Jestem pewna, że zachwyci podniebienia Waszych gości. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA TATARSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 6-7 pieczarek marynowanych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz




Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
  • Ogórki konserwowe, cebulę oraz marynowane pieczarki kroimy w kostkę.
  • Groszek odsączamy z zalewy
  • Majonez mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, tartym chrzanem, musztardą, oraz cukrem.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.




Sałatka Tatarska przepis
Sałatka Tatarska przepis