default-logo

Sałatka szopska

poniedziałek, 17 lutego 2020

Sałatka szopska

Sałatka szopska – bułg. шопска салата – szopska sałata – charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera – specjalny bułgarski ser szopski – solankowy ser owczy.

Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii Północnej i w Czarnogórze.

Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.

Często spożywana z rakiją.

U mnie na zdjęciach nie widać sera a to tylko dlatego że pokruszyłam go w ostatniej chwili i zapomniał się wcisnąć do zdjęcia.

On tam był i smakował wybornie.

Sałatka bałkańska.

Sałatka szopska


Sałatka szopska

Składniki: 4 porcje

  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 2 duże pomidory
  • ogórek wężowy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 150 g sera solankowego solan albo feta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Sałatka szopska


Sałatka szopska

Przygotowanie sałatki:

  • Paprykę upiekłam w piekarniku, ostudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę.
  • Papryczkę chili drobno posiekałam.
  • Ogórki i pomidory umyłam, osuszyłam.
  • Pomidory pokroiłam na cząstki a ogórka wraz ze skórką w dużą kostkę.
  • Cebulę pokroiłam w talarki.
  • Wszystkie warzywa umieściłam w misce, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem, skropiłam oliwą i octem, dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam ponownie.
  • Na koniec posypałam pokruszonym serem solankowym – którego na zdjęciu nie widać.

Sałatka szopska

Smacznego.

Przepis kuchni bałkańskiej.

„Podróże małe i duże”

Sałatka szopska
Kościół św Marka Ewangelisty w Kątach Rybackich
About the Author

Leave a Reply

*