Sałatka szopska – bułg. шопска салата – szopska sałata – charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera – specjalny bułgarski ser szopski – solankowy ser owczy.
Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii Północnej i w Czarnogórze.
Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.
Często spożywana z rakiją.
U mnie na zdjęciach nie widać sera a to tylko dlatego że pokruszyłam go w ostatniej chwili i zapomniał się wcisnąć do zdjęcia.
On tam był i smakował wybornie.
Sałatka bałkańska.
Składniki: 4 porcje
- 3 papryki czerwone
- 1 papryczka chili
- 2 duże pomidory
- ogórek wężowy
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 150 g sera solankowego solan albo feta
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie sałatki:
- Paprykę upiekłam w piekarniku, ostudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę.
- Papryczkę chili drobno posiekałam.
- Ogórki i pomidory umyłam, osuszyłam.
- Pomidory pokroiłam na cząstki a ogórka wraz ze skórką w dużą kostkę.
- Cebulę pokroiłam w talarki.
- Wszystkie warzywa umieściłam w misce, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem, skropiłam oliwą i octem, dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam ponownie.
- Na koniec posypałam pokruszonym serem solankowym – którego na zdjęciu nie widać.
Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
„Podróże małe i duże”
Kościół św Marka Ewangelisty w Kątach Rybackich |