default-logo

Sałatka śródziemnomorska

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Sałatka śródziemnomorska

Wszelkie sałatki zimową porą to idealne przywołanie lata i choć tylko na talerzu to na duszy robi się cieplej.

Ta sałatka to dużo witamin i dobroci na talerzu, warto zajadać.

Polecam gorąco.

Śródziemnomorska sałatka.

Sałatka śródziemnomorska


Sałatka śródziemnomorska

Składniki:

  • 300 g różnokolorowych pomidorów
  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 1 papryka ramiro
  • 1 – 2 szalotki
  • 3 – 4 łyżki zielonych oliwek
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz czarny do smaku
  • garść rzeżuchy


Sałatka śródziemnomorska


Sałatka śródziemnomorska

Przygotowanie sałatki:

  • Pomidory, ogórka ze skórką i paprykę pokroiłam w kostkę.
  • Posiekałam szczypior, pokroiłam w paski pomidory suszone.
  • Mozzarellę pokroiłam w kostkę.
  • Szalotkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Do miski wrzuciłam także oliwki.
  • Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z olejem i octem, polałam sałatkę.
  • Wszystkie składniki wymieszałam, oprószyłam pieprzem.
  • Podałam posypane kiełkami rzeżuchy.


Sałatka śródziemnomorska


Sałatka śródziemnomorska

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Sałatka śródziemnomorska
Dworek w Ostrowie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*