Wszelkie sałatki zimową porą to idealne przywołanie lata i choć tylko na talerzu to na duszy robi się cieplej.
Ta sałatka to dużo witamin i dobroci na talerzu, warto zajadać.
Polecam gorąco.
Śródziemnomorska sałatka.
Składniki:
- 300 g różnokolorowych pomidorów
- 1 długi ogórek szklarniowy
- 1 papryka ramiro
- 1 – 2 szalotki
- 3 – 4 łyżki zielonych oliwek
- 5 sztuk suszonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz czarny do smaku
- garść rzeżuchy
Przygotowanie sałatki:
- Pomidory, ogórka ze skórką i paprykę pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam szczypior, pokroiłam w paski pomidory suszone.
- Mozzarellę pokroiłam w kostkę.
- Szalotkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Do miski wrzuciłam także oliwki.
- Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z olejem i octem, polałam sałatkę.
- Wszystkie składniki wymieszałam, oprószyłam pieprzem.
- Podałam posypane kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Dworek w Ostrowie woj. łódzkie |