default-logo

Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą

Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą Widząc Wasze pytania o przepisy na sałatki ze śledziami postanowiłam się z tym tematem zmierzyć 🙂 Przyznam, że nigdy nie przepadałam za śledziami, nie jadłam ich i nie robiłam, choć w mojej i męża rodzinie śledzie to prawdziwie „kultowe” danie 🙂 Tak jak uwielbiam ryby we wszelakiej postaci, od sushi i gravlaxa poprzez pieczone i duszone do wszelkiego rodzaju zup z filetami ryb, to śledzie jakoś nigdy mnie nie zachwyciły. W zeszłym tygodniu zrobiłam kilka śledziowych sałatek np. z pomarańczą, jabłkiem i cebulą, z dodatkiem płatków migdałów. Próbowałam śledzi w imbirze z sosem sojowy i rybnym. Inny wypróbowany przeze mnie sposób to śledzie, śmietana (z dodatkiem kremówki), tarty chrzan i namoczone we wrzątku rodzynki. Śledzie próbowałam moczyć w mleku jaki i w soku pomarańczowym. Zapewne są jeszcze setki innych sposobów na śledzie. Z buraczkami, ziemniakami, jajkiem… Choć zdaję sobie sprawę, że śledzie to nasza potrawa narodowa (druga po makreli najczęściej jedzona ryba w Polsce, przeciętny Polak zjada ich rocznie 2,6 kg!) ja chyba i tym razem się jednak nie przekonałam. Dzielę się z Wami przepisem na sałatkę, która ze wszystkich ostatnio spróbowanych okazała się najlepsza. Śledzie, marynowana w zalewie octowej papryka, czerwona cebula i odrobina majonezu. To przepis zamieszczony przez Agnieszkę w „śledziowym wątku” na facebooku (u niej zamiast papryki są śliwki w occie). Sałatka jest prosta do zrobienia i jak rekomenduje Agnieszka w sam raz na imprezy przedświąteczne do pracy 😉 Jeśli macie swoje sprawdzone pomysły na śledzie, przyprawy, sposób podania, dobre sałatki, napiszcie koniecznie. Będzie miło wymienić się najlepszymi przepisami 🙂 0

8 4.38

Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą

  • Sałatki
  • Śledzie
  • Wigilia i Święta

Składniki

4 porcje
  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 4 marynowane papryki
  • około 3 – 4 łyżek majonezu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie – suszony i świeży tymianek

Przygotowanie

  • Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić na małe kawałki, włożyć do salaterki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka lub w kosteczkę, posypać delikatnie solą i odstawić na 5 minut. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, majonez, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą tymianku, udekorować świeżym tymiankiem.

Wskazówki

Zamiast papryki można też użyć śliwek w occie.

  • Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą
About the Author

Leave a Reply

*