Sałatka rukola z fetą i żurawiną
Zawitała dziś jako dodatek do chrupiących gorących bułeczek na śniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny 🙂 Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść!
Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety – twarożek, zamiast żurawiny – rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję!
Składniki na 2 porcje:
- 2 spore garści rukoli
- 2 pomidory
- garść suszonej żurawiny
- po 2 łyżki pokruszonej fety
- szczypta soli, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę układam na talerzach (po równo;)
- pomidory kroję w ćwiartki, układam po jednym pomidorze na talerz,
- posypuję fetą i żurawiną,
- solę i pieprzę. Opcjonalnie możecie sałatkę polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, wymieszać.
Smacznego zdrowego 🙂