default-logo

Sałatka panzanella Kariny

Wiem, wiem, pewnie zanudzam niektórych tą sałatką ale ona jest moim „number one” wśród sałatek a po przeczytaniu kolejnej książki z Włochami w tle zapragnęłam zrobić i tą wersję.

Książka ta, to: „Moje rzymskie wakacje” Kristin Harmel.

Zapraszam na przepyszną sałatkę dla zabieganych bo robi się ją szybko i szybko znika, polecam.

Jak pisze autorka książki:

„Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie wczorajszej bułki niż zrobienie z niej świeżej sałatki chlebowej panzanella”

Panzanella Kariny – przepis z książki.

Sałatka panzanella Kariny


Sałatka panzanella Kariny



Składniki:

  • 6 szklanek wczorajszego chleba – porwanego lub pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek w dwóch porcjach
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • sól morska 
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szczypty czosnku w proszku
  • 5 średnich dojrzałych pomidorów pokrojonych w ósemki
  • 12 świeżych liści bazylii
  • 1 średnia czerwona cebula 


Sałatka panzanella Kariny


Sałatka panzanella Kariny

Przygotowanie sałatki:

  • Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Czosnek posiekałam.
  • Chleb – ja pokroiłam w kostkę przełożyłam do miski, wlałam 1/4 szklanki oliwy, dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Obtoczony oliwą chleb wyłożyłam na blachę, przykrytą papierem do pieczenia.
  • Piekłam chleb około 7 – 10 minut, wyjęłam, wystudziłam.
  • Resztę oliwy wymieszałam z octem balsamicznym i czosnkiem w proszku.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w krążki najcieniej jak to możliwe.
  • W dużej misce wymieszałam pokrojone w ósemki pomidory, podpieczony chleb, porwane listki bazylii, krążki cebuli i sos vinaigrette.
  • Sałatkę odstawiłam na 10 minut i ponownie wymieszałam.
  • Gotowa do podania.


Sałatka panzanella Kariny


Sałatka panzanella Kariny

Smacznego.

Przepis z książki „Moje rzymskie wakacje” Kristin Harmel.

„Podróże małe i duże”

Sałatka panzanella Kariny
Symbol jesieni – wrześniowy kasztan
About the Author

Leave a Reply

*