default-logo

Sałatka Obłędna

Sałatka Obłędna Przepyszna, soczysta i rześka. Sałatka, którą skomponowałam z dostępnych zimą granatów i winogron oraz moich ulubionych orzeszków pinii. Z rukolą i koniecznie z miodowym sosem winegret. Kaszka kuskus jest tylko symbolicznym dodatkiem łączącym pozostałe składniki, ale jej dodatek jest bardzo wskazany. Do sałatki użyłam delikatnego i kremowego sera koziego o konsystencji podobnej do Pecorino czy Parmezanu. Możesz go zastąpić innym ulubionym serem do sałatek, najlepiej o takiej konsystencji, aby ładnie się kruszył i był mięsisty. Może być np. ser cheddar. Dodatkowo sałatkę posypałam tartym Parmezanem Przy zakupie owoców granatów zwracam uwagę na ich kolor. Im skorupka jest bardziej czerwona, tym ziarenka ukryte w jej wnętrzu są bardziej dojrzałe, słodsze i intensywniej czerwone. Sałatką można poczęstować gości i potraktować ją jako przystawkę przed daniem głównym. Można ją przygotować z wyprzedzeniem. Przed samym podaniem wymieszać z winegretem i posypać tartym Parmezanem. Po więcej pomysłów na kaszkę kuskus zapraszam TUTAJ. 0

57 4.81

Sałatka Obłędna

Z kuskusem, granatem i winogronami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Sałatki
  • Kuskus
  • Granat
  • Winogrona
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
orzeszki pinii
ser kozi

Składniki

2 porcje
  • miodowy sos winegret
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • około 1/2 szklanki wrzącego bulionu
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
  • 2 garście rukoli (50 g)
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 1/2 granatu
  • 10 czerwonych winogron
  • około 60 g sera koziego
  • kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie

  • Przygotować miodowy sos winegret (z podwójnej porcji, można bez czosnku). Kuskus wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię ziaren, odstawić na 10 minut do namoczenia (kuskus powinien wchłonąć cały bulion i być sypki). Przemieszać i dodać świeże zioła, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde łodyżki i włożyć do salaterki z kuskusem. Dodać zrumienione na patelni orzeszki pinii, wyłuskane ziarenka granatu oraz przekrojone na połówki winogrona (usunąć pesteczki jeśli są).
  • Wymieszać ze startym lub pokruszonym serem kozim. Przed samym podaniem polać sałatkę winegretem i posypać tartym parmezanem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
  • Przepis na sałatkę z kaszą kuskus. Sałatka z rukoli i sera koziego
About the Author

Leave a Reply

*