default-logo

Sałatka Niby – Waldorf

Przepis na sałatkę zaczerpnęłam z książki Yotama Ottolenghi „Cała Obfitość” – wegetariańskie święto urodzaju.

Uwielbiam tego kucharza bardzo i wiem że jeśli przygotuję coś według jego pomysłu to będzie smakowite, aromatyczne, pożywne, idealne.

Tak też i tym razem było, nie zawiodłam się a sałatka jest bossska, spróbujcie koniecznie.

Istotą całej sałatki w tym wypadku są pieczone orzechy laskowe, spróbujcie zresztą, więcej nie namawiam.

Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku, gdzie została wymyślona pod koniec XIX wieku w Hotelu Waldorf.

Tutaj wersja Yotama Ottolenghi.

Sałatka niby – Waldorf.

Sałatka Niby - Waldorf


Sałatka Niby - Waldorf

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych
  • 1/4 – ok. 300 g czerwonej kapusty
  • 6 łodyg – ok. 350 g selera naciowego
  • 2 jabłka – ok. 300 g
  • 1/2 czerwonej cebuli – ok. 60 g
  • 140 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 50 g koperku
  • 50 g natki pietruszki
  • 100 g suszonych wiśni lub żurawiny
  • sól morska
  • pieprz czarny

Majonez:

  • 1 mała szalotka – 20 g
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 80 ml oleju rzepakowego

Sałatka Niby - Waldorf

Przygotowanie orzechów:

  • Orzechy laskowe rozłożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 C z termoobiegiem lub 160 Z opcją góra/dół i piekłam 30 minut.
  • Mają być wysuszone i chrupiące.
  • Gdy ostygły lekko je przesiekałam.

Przygotowanie majonezu:

  • Szalotkę drobno posiekałam i zmiksowałam z musztardą, żółtkiem, syropem klonowym, octem i odrobiną soli.
  • Teraz ciągle miksując dolewałam oba oleje cienkim strumieniem aż majonez stał się gęsty i gładki.

Przygotowanie sałatki:

  • Posiekałam kapustę, selera pokroiłam w cieniutkie plasterki.
  • Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w cieniutkie ćwierćplasterki a cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki.
  • Posiekałam koperek i natkę pietruszki.
  • Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie rękoma.
  • Teraz dodałam śmietanę, majonez, suszone wiśnie – bo jeszcze miałam, dodałam szczyptę soli i pieprzu i ponownie rękoma wymieszałam dokładnie.
  • Posypałam posiekanymi, uprażonymi orzechami.
  • Zajadałam samą bez dodatków, ale idealnie posłuży do mięs czy ryby.

Sałatka Niby - Waldorf

Smacznego.

Przepis Yotam Ottolenghi

„Podróże małe i duże”

Sałatka Niby - Waldorf
Na Wiśle w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*