Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to kolorowa i prosta przekąska. Bardzo fajnie smakuje, a dodatkowo nie wymaga dużego nakładu pracy. Składa się z kilku prostych składników, które wystarczy ze sobą połączyć, dodając do nich sos, przygotowany na bazie jogurtu i majonezu. Możemy go wzbogacić szczyptą chilli, dzięki czemu sałatka nabierze fajnego, pikantnego akcentu.


Sałatka meksykańska pięknie prezentuje się na stole, dzięki kolorowym składnikom. Świetnie sprawdzi się na domową imprezę, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na święta. Możemy ją także przygotować na kolację, czy jako przekąska do pracy.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną sałatkę meksykańską. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni meksykańskiej i nie tylko. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ MEKSYKAŃSKĄ

Składniki

  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g sera żółtego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 5-6 krążków ananasa z puszki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • chilli




Wykonanie

  • Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, a następnie kroimy w kosteczkę.
  • Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Ser żółty kroimy w kosteczkę.
  • Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
  • Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem. Dodajemy także szczyptę chilli.
  • Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce. Dodajemy przygotowany sos, mieszamy.




Sałatka meksykańska przepis
Przepis na sałatkę meksykańską