default-logo

Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą

Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą Szybka sałatka z makaronem, pomidorami, cebulą, zielonymi oliwkami i serem feta. Doprawiona oliwą extra vergine i suszonym oregano. Wskazanym akcentem będą tutaj świeże zioła, np. tymianek. Sałatkę można zabrać do pracy – wówczas lepiej ją przygotować z pomidorkami koktajlowymi, aby dłużej zachowała świeżość. Możemy użyć makaronu bezglutenowego lub pełnoziarnistego. 0

31 4.48

Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą

  • Sałatki
  • Makarony
  • Kolacje
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
zielone oliwki
ser feta

Składniki

2 porcje
  • 70 g makaronu
  • 250 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 100 g zielonych oliwek drylowanych
  • 1/4 cebuli
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • opcjonalnie: świeże zioła np. tymianek

Przygotowanie

  • Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z łyżeczką oliwy.
  • Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę usuwając szypułki. Włożyć do makaronu.
  • Dodać odsączone oliwki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawić wszystko solą, pieprzem i suszonym oregano.
  • Polać pozostałą oliwą extra vergine i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do talerzy i posypać pokrojonym serem feta. Udekorować świeżymi ziołami.
  • Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą
About the Author

Leave a Reply

*