default-logo

Sałatka makaronowa z grillowaną cukinią i łososiem wędzonym

Sałatka makaronowa z grillowaną cukinią i łososiem wędzonym Z fetą obtoczoną w świeżych ziołach, z oliwą z oliwek i tartym parmezanem. Klasyka smaku w dziedzinie makaronów. Bardzo smaczna, codzienna i ponadczasowa pasta. Dzisiejszy szybki makaron to propozycja dla zapracowanych. Smaczny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Sam przepis na makaron z cukinią jest bardzo uniwersalny, może być bazą do różnych połączeń składników. Wystarczy wędzonego łososia zastąpić np. chrupiącym boczkiem, uprzednio zrumienionym na patelni. Może to być też łosoś, krewetki lub kurczak. Ser feta obtoczyłam w posiekanych, świeżych ziołach (np. natce pietruszki, bazylii, szczypiorku…). Jeśli akurat nie masz pod ręką żadnych świeżych ziół, można ostatecznie użyć suszonych, np. bazylii, oregano, szałwii… Co do potrzeby dodania do makaronu zeszklonej cebulki, to zdania w rodzinie były podzielone. Mąż był za opcją bez cebulki, chcąc uzyskać bardziej “czysty” smak makaronu, a mi zdecydowanie odpowiadała jej obecność. Chyba żaden ze sposobów przyrządzania cukinii nie może się równać grillowaniu jej na patelni grillowej. Jest wówczas wspaniale aromatyczna, jędrna i wybornie smakuje. 0

11 4.64

Sałatka makaronowa z grillowaną cukinią i łososiem wędzonym

z fetą marynowaną w ziołach

  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Makarony
  • Cukinia
  • Łosoś wędzony
  • Przepisy fit
ser feta

Składniki

2 porcje
  • 1 średnia cukinia, około 300 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 – 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
  • 120 g makaronu w kształcie rurek, np. Sedani Rigati
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
  • 80 g wędzonego łososia
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kosteczkę
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół, np.: natki pietruszki, bazylii, tymianku lub szczypiorku (a najlepiej mieszanych)
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić na cienkie (około 3 – 4 mm) plasterki. Oprószyć delikatnie solą i pożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 7 – 10 minut, aż cukinia nieco zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Przewrócić ją na drugą stronę, skropić 1 – 2 łyżeczkami oliwy z oliwek extra virgin i grillować przez kolejne 7 – 10 minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie (12 minut), odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć i trzymać w cieple.
  • Na 1 łyżeczce oliwy lub oleju, na małym ogniu, zeszklić cebulkę, nie rumieniąc (podgrzewać przez około 3 – 4 minuty). Dodać pokrojonego na kawałki łososia, wymieszać i zaraz odstawić z ognia.
  • Łososia przełożyć do garnka z gorącym makaronem (można go podgrzać na małym ogniu). Wymieszać z cukinią i razem podgrzewać przez chwilkę. Posypać serem feta obtoczonym w posiekanych ziołach.
  • Wyłożyć do głębokich talerzy, posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Polać dodatkową oliwą z oliwek extra virgin.
  • Sałatka makaronowa z grillowaną cukinią i łososiem wędzonym
  • Sałatka makaronowa z grillowaną cukinią i łososiem wędzonym
About the Author

Leave a Reply

*