Sałatka kongresowa

Sałatka kongresowa zawdzięcza swoją nazwę temu, że wygląda bardzo elegancko i okazale. Dzięki zawartości buraka ma piękny i soczysty kolor, który świetnie odbija się od zielonej sałaty i sera feta. Dzięki zawartości słonecznika sałatka jest chrupka, a jej smak podkreśla delikatny sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy.


Zapraszam wszystkich miłośników lekkich i delikatnych sałatek do wypróbowania pysznej sałatki kongresowej. Będzie idealnym wyborem na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy na święta. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Zapraszam!

SAŁATKA KONGRESOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 3 gotowane buraki czerwone
  • 100 g sera feta
  • 100 g miksu sałat
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy


Wykonanie

  • Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę.
  • Ser feta również kroimy w kostkę.
  • Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i musztardą.
  • Do miski przekładamy rukolę, pokrojone w kostkę buraki, ser feta, słonecznik i przygotowany sos. Całość delikatnie mieszamy.




Sałatka kongresowa
Sałatka kongresowa przepis