Sałatka Kijowska

Sałatka kijowska to kolejna smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. W jej skład wchodzi zaledwie kilka prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują.


Sałatka przygotowana jest w wersji warstwowej, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Dekorację sałatki stanowią starte na tarce żółtka jajek, które z dodatkiem szczypiorku wyglądają fenomenalnie.

Przepis na sałatkę kijowską jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Jestem pewna, że Wam również posmakuje, zapraszam na przepis!

SAŁATKA KIJOWSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 2 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 150 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól




Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kosteczkę, żółtka osobno ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Pora myjemy i kroimy w półkrążki.
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem.
  • Na spodzie naczynia wykładamy białka, następnie starty na tarce ser żółty, tuńczyka, sos, pora oraz ztarte na tarce żółtka.




Sałatka Kijowska przepis
Przepis na sałatkę kijowską