default-logo

Sałatka japońska z krewetkami, awokado i warzywami

Sałatka japońska z krewetkami, awokado i warzywami Nazwałam ją japońską, bo z podobnym pomysłem na danie spotkałam się kiedyś w restauracji japońskiej. Najbardziej utkwił mi w pamięci wspaniały sos, ktory – jak się domyślałam – był mieszanką sosu sojowego i śmietanki. Ta sałatka nie wymaga już żadnych dodatkowych przypraw, soli ani pieprzu. Krewetki maczane w śmietankowo-sojowym sosie smakują naprawdę świetnie, a jeszcze lepiej – rozpływające się w ustach dojrzałe awokado. 0

5 4.6

Sałatka japońska z krewetkami, awokado i warzywami

  • Kuchnia japońska
  • Sałatki
  • Kalarepka
  • Marchewka
  • Ogórek
  • Awokado
  • Krewetki
  • Na parze

Składniki

1 porcja
  • 5 krewetek
  • garść mieszanej sałaty z rukolą
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/3 kalarepki
  • 1/2 marchewki
  • 3 łyżki płynnej śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Krewetki ugotować na parze. Marchewkę, kalarepkę i ogórka obrać i pokroić w słupki. Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić na plasterki.
  • Na talerzach ułożyć posiekaną sałatę, dodać awokado, marchewkę, ogórka oraz krewetki.
  • Wymieszać śmietankę i sos sojowy, polać po sałatce. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Sałatka japońska
About the Author

Leave a Reply

*