default-logo

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros – to hit każdej imprezy. Poniżej macie przepis na tradycyjną, warstwową sałatkę Gyros, którą chyba uwielbiają wszyscy. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Sałatka Gyros

Tak jak kiedyś nikt nie wyobrażał sobie urodzin, imienin, czy innych domowych imprez bez tradycyjnej sałatki jarzynowej, tak teraz chyba królową wśród imprezowych sałatek jest właśnie znana wszystkich sałatka gyros. Bez wątpienia jest to najlepsza sałatka na przyjęcia. Sałatka ta składa się z kilku warstw różnych warzyw oraz mięsa drobiowego w przyprawie gyros. Dzięki temu właśnie, warstwowa sałatka gyros nie tylko pięknie się prezentuje (do jej wykonania warto użyć przezroczystej miski, by warstwy były ładnie widoczne), ale także pysznie smakuje. Oczywiście wersji tej sałatki jest wiele. Każdy ma na nią swój pomysł. Jedni dodają kapustę pekińską, inni zaś wolą dodać do niej sałatę lodową. Spotkałam się również z dodawaniem do niej ugotowanego na twardo jajka, jednak jeśli chodzi o moje upodobania smakowe, to jajko jakoś średnio mi tutaj pasuje.

Jeśli chodzi o pozostałe modyfikacje, to spotkałam się z sałatką Gyros z sosem czosnkowym, bądź z sosem na bazie ketchupu i majonezu wymieszanych ze sobą razem. W mojej sałatce Gyros znajdziecie jednak ketchup oraz sos czosnkowy jako osobne sosy.

Jeśli lubicie tak właśnie doprawione mięso z kurczaka, to polecam Wam również sałatkę w nieco innym wydaniu – a mianowicie Sałatkę ognistą Gyros, która równie szybko rozchodzi się na domowych imprezach, jak tradycyjna sałatka Gyros

sałatka gyros warstwowa

Sałatka Gyros warstwowa – Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska – po usunięciu głąba i twardych łodyg zostało mi 220 g poszatkowanych liści; opcjonalnie można użyć małą główkę sałaty lodowej
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (średniej wielkości) – ok. 850 g
  • 1 mała zwykła cebula – ok. 60 g
  • 1 średnia czerwona cebula – ok. 100 g
  • 7 średnich ogórków konserwowych – ok. 270 g
  • 1 duża papryka czerwona – ok. 260 g
  • ok. 320 g pomidorków koktajlowych lub cherry (ewentualnie pomidory malinowe pokrojone w kostkę) – pomidory najlepiej wybrać dojrzałe i slodkie
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej – 285 g po odsączeniu z zalewy
  • 3 łyżki przyprawy Gyros (opakowanie 30 g lub 33 g – wybierzcie przyprawę swojej ulubionej firmy)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • odrobina posiekanego szczypiorku do oprószenia wierzchu sałatki
  • ketchup pikantny – kilka łyżek
  • Sałatka Gyros
  • Sałatka Gyros
  • Sałatka Gyros
  • Sałatka Gyros
  • Sałatka Gyros
  • Sałatka Gyros
sałatka z gyrosem

Przepis na sałatkę Gyros z kurczakiem i kapustą pekińską:

  1. Filety z piersi kurczaka należy najpierw oczyścić z ewentualnych chrząstek i błonek. Następnie pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa i odstawić na co najmniej 20 minut (można też mięso przygotować dzień wcześniej i marynować je przez całą noc w lodówce, by nabrało lepszego smaku i aromatu). Przed smażeniem wyciągnąć mięso z lodówki na minimum 30 minut, by nieco nabrało temperatury pokojowej.
  2. Obie cebule obrać z łupinek, a następnie zwykłą cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czerwoną cebulę w małą kostkę lub półpiórka (ja część pokroiłam w kosteczkę, a część w półpiórka – najłatwiej to zrobić krojąc cebulę na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki). Obie cebule oprószyć delikatnie solą, wymieszać i odstawić na bok.
  3. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki.
  4. Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Wrzucić na patelnię mięso z kurczaka i smażyć na dość dużym ogniu kilka minut aż mięso będzie dobre (Nie smażyć zbyt długo – max 8-10 minut w zależności od wielkości kostki, bo inaczej mięso będzie twarde). Jeśli nie macie dużej patelni, to warto podzielić mięso na 2 partie i każdą partię smażyć osobno, by mięso się smażyło (i zamknęło pory), a nie gotowało na patelni (tak się może dziać, gdy kawałki kurczaka nie leżą swobodnie na patelni, lecz nachodzą na siebie i kurczak zaczyna puszczać soki zamiast się smażyć).
  5. Kapustę pekińską pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Odciąć głąb oraz twarde części liści (łodygi). Same liście poszatkować drobno – u mnie było to ok. 220 gramów poszatkowanej kapusty.
  6. Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
  7. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę.
  8. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
  9. Zrobić sos czosnkowy: majonez wymieszać ze śmietaną oraz czosnkiem. Dodać również posiekany koperek i ponownie wymieszać. Odstawić na bok.
  10. Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności: większa część podsmażonego kurczaka (kilka kawałków mięsa pozostawić do ułożenia go na wierzchu sałatki); kilka kleksów ketchupu pikantnego, czerwona cebula oraz zwykła, kukurydza. Kolejno na kukurydzę wylać ok 2/3 wcześniej przygotowanego sosu czosnkowego (a 1/3 zostawić na potem). Ułożyć kolejne składniki: warstwę papryki czerwonej oraz część pomidorków koktajlowych (kilka sztuk odłożyć do ozdobienia wierzchu sałatki), a na to pokrojone ogórki konserwowe. Polać pozostałą częścią sosu czosnkowego. Na sam wierzch wysypać posiekaną kapustę pekińską oraz poukładać na niej pozostałe kawałki kurczaka oraz pomidorków koktajlowych.
  11. Szczypiorek posiekać i oprószyć nim wierzch sałatki. Smacznego!

Polecam również inne sałatki na Sylwestra i inne imprezy: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Sałatka Gyros z sosem czosnkowym

Sałatkę tę można podać z ketchupem i majonezem lub np. z sosem czosnkowym. My lubimy obie wersje tak samo 🙂 Tak więc kwestię wyboru sosu do sałatki Gyros pozostawiam Tobie i Twoim upodobaniom smakowym.

przepis na sałatkę gyros
sałatka gyros z kurczakiem
sałatka gyros wymieszana
About the Author

Leave a Reply

*