default-logo

Sałatka Gado – gado

niedziela, 16 sierpnia 2020

Sałatka Gado - gado

Gado – gado, znane również jako lotek, to indonezyjska sałatka z lekko gotowanych, blanszowanych lub gotowanych na parze warzyw i jajek na twardo, gotowanych ziemniaków, smażonego tofu i tempeh oraz lontong, podawana z sosem z orzeszków ziemnych.

Tempeh to wyrób z soi a lantong to rodzaj prasowanego ryżu.

Mój przepis to kombinacja moich składników jako dodatku i podstawa według Jamiego Olivera.

Zachęcam gorąco do takich eksperymentów bo tutaj można dodać swoje ulubione warzywa i zajadać potem ulubioną sałatkę.

Indonezyjska sałatka.

Sałatka Gado - gado


Sałatka Gado - gado


Sałatka Gado - gado

Składniki: 4 porcje

Moje warzywa:

  • 5 ziemniaków
  • 4 jaja na twardo
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 4 liście kapusty czerwonej
  • 2 żółte pomidory
  • 10 koktajlowych czerwonych pomidorków
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 4 duże rzodkiewki
  • garść kiełków lucerny
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 marchewki
  • prażynki z krewetek
  • 180 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól morska

Sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cukru palmowego
  • 120 g masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków
  • 1 – 2 świeże czerwone chilli
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca

Sałatka Gado - gado


Sałatka Gado - gado

Przygotowanie sosu:

  • Cukier palmowy starłam na tarce, obrałam czosnek, posiekałam chili bez pestek, wycisnęłam sok z limonek.
  • Do misy malaksera włożyłam czosnek, chili, cukier palmowy, sos rybny, sos sojowy i pastę z tamaryndowca, zmiksowałam na gładki sos.
  • Jeśli jest za gęsty wystarczy dodać trochę wody.
  • Na koniec łyżką wmieszałam masło orzechowe.
  • Sos musi być wyraźnie kwaskowy.

Przygotowanie warzyw:

  • Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w łupinkach, odcedziłam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w cząstki.
  • Kapusty pokroiłam w paseczki.
  • Ogórka umyłam i pokroiłam w paseczki.
  • Marchewki wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
  • Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki.
  • Pomidory pokroiłam w cząstki, koktajlowe przekroiłam na połówki, rzodkiewki na ćwiartki.
  • Tofu pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju sezamowym ze wszystkich stron, posypałam solą morską.

Przygotowanie sałatki:

  • Na dnie miseczki rozprowadziłam łyżkę sosu i każdy układa sobie swoje ulubione warzywa.
  • Dodatkowo podałam sos w pojemniczku aby sobie polać warzywa już na talerzu po ich dobraniu oraz kiełki lucerny, listki kolendry oraz prażynki z krewetek.

Sałatka Gado - gado


Sałatka Gado - gado

Smacznego.

Przepis Jamie Oliver, moje dodatki.

„Podróże małe i duże”

Sałatka Gado - gado
Zamek Trosky w Czechach
About the Author

Leave a Reply

*