Sałatka Diabelska

Sałatka diabelska to idealna przekąska dla osób, które lubią ostre i wyraziste smaki. Idealna na każdą okazję, szczególnie na różnego rodzaju spotkania z przyjaciółmi przy napojach wysokoprocentowych. Idealnie sprawdzi się także na święta, czy inne domowe imprezy.


Sałatka diabelska swój wyrazisty smak zawdzięcza kabanosom piri piri, które są dosyć ostre. Dodatkowo sos wzbogacony jest o czosnek, który również podbija smak sałatki. Przepis na sałatkę diabelską jest bardzo prosty, a sama sałatka łatwa w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebne nam będą kabanosy piri piri, pierożki tortellini, papryka czerwona oraz kukurydza. Sos przygotowany jest na bazie majonezu i jogurtu naturalnego.

Poniżej zaprezentuję Wam w kilku prostych krokach jak przygotować pyszną i wyrazistą w smaku sałatkę diabelską. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SAŁĄTKĘ DIABELSKĄ

Składniki

  • 1 opakowanie pikantnych kabanosów piri piri
  • 250 g tortellini z szynką
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz




Wykonanie

  • Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
  • Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, u mnie o długości ok. 2 cm.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.




Sałatka Diabelska przepis
przepis na sałatkę diabelską