default-logo

Sałatka buraczkowo – ogórkowa

Uwielbiam buraki a stanowczo za rzadko je używam w kuchni.

Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać.

Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę.

Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki.

Sałatka buraczkowo – ogórkowa.

Sałatka buraczkowo - ogórkowa


Sałatka buraczkowo - ogórkowa



                 Składniki:

  • 1 i 1/2 dużego długiego buraka ćwikłowego
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża szalotka
  • 10 cm kawałek białej rzodkwi
  • 1 pęczek szczypiorku


                  Sos:

  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego


Sałatka buraczkowo - ogórkowa

Buraczki zawinęłam w folię aluminiową, każdy oddzielnie i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.

Potem buraki ostudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plasterki.

Tak samo w cieniutkie plasterki pokroiłam obraną ze skórki szalotkę, ogórki ze skórką i obraną białą rzodkiew.

Posiekałam szczypiorek i dodałam do warzyw.

Wszystkie składniki wymieszałam w misce.

Do małego słoiczka przecisnęłam czosnek, dodałam oliwę, sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku oraz tymianek.

Zakręciłam słoiczek i potrząsając zrobiłam emulsję, którą polałam składniki sałatki, wymieszałam.

Wstawiłam sałatkę do lodówki i schłodziłam ją.

Sałatka buraczkowo - ogórkowa

Smacznego.

Przepis autorski.

                                          „Podróże małe i duże”

Sałatka buraczkowo - ogórkowa
Kąpiel w słońcu – kaczka
About the Author

Leave a Reply

*