default-logo

Sałatka buraczana z mietą

Sałatka buraczana to moja ulubiona sałatka, robię ją często a smakuje wybornie.

Pierwszy raz odkryłam ją jak byliśmy w Ciechocinku, podali ją na wielkanocny obiad i mnie urzekła, zrobiłam według własnych proporcji i jemy ją często od tamtej pory.

Polecam wszystkim gorąco.

Buraczano – miętowa sałatka.

Sałatka buraczana z mietą


Sałatka buraczana z mietą



Składniki:

  • 3 ugotowane lub upieczone buraki czerwone 
  • 1 jabłko 
  • 1/2 pęczka szczypioru 
  • 3 gałązki – same listki mięty 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól morska do smaku 
  • szczypta cukru trzcinowego 

Sałatka buraczana z mietą

Przygotowanie sałatki:

  • Buraczki obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, włożyłam do miski, skropiłam octem jabłkowym.
  • Jabłko umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
  • Posiekałam wcześniej umytą i osuszona miętę i szczypiorek, dodałam do buraczków, posoliłam, dodałam cukier, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Najlepiej smakuje schłodzona.

Sałatka buraczana z mietą

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Sałatka buraczana z mietą
Wiosna w kwietniu była piękna
About the Author

Leave a Reply

*