Sałata z kefirem i szczypiorem
Sałatę masłową uwielbiam i znam w dwóch wersjach z młodszych lat. Pierwsza, bardziej klasyczna ze śmietaną, cukrem, czasem dla urozmaicenia z dodatkiem rzodkiewki. Druga wersja to sałata ze śmietaną i szczypiorem, najlepiej grubym świeżo zerwanym z ogródka, taki smak pamiętam.
Taka sałata pasuje do wszelkich dań z ziemniaków, puree, klusek śląskich, także ryżu i kasz. I dla mięsożerców – do mięsa, kotletów mielonych, piersi kurczaka, sznycli.
Dziś inna wersja – zamiast śmietany dodałam kefir (może być także maślanka, albo jeszcze lżejsza wersja – z jogurtem naturalnym). I jest szczypior, który idealnie pasuje do sałaty maślanej. Ale dodałam jeszcze coś od siebie – talarki papryczki chili. Obłęd!
SKŁADNIKI:
- 1 sałata masłowa
- kubek, 400 g kefiru
- pęczek szczypioru (akurat trafiłam na cienki, ale gruby jak najbardziej;)
- kilka talarków chili
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Z sałaty wykręcamy grubszy środek, myjemy liście, osuszamy, rwiemy je na średnie kawałki.
- Układamy w misce, dodajemy pokrojony drobno szczypior i chili, kefir, doprawiamy do smaku.
Smacznego 🙂