Sałata lodowa z parówkami i fetą
Sałata lodowa z parówkami i fetą z dodatkiem pomidorów i kiszonych ogórków – idealna propozycja na śniadanie, kolację, imprezowy stół. Dość wymyślna, ale połączenie smaków – idealne! Dziś pyszna i pożywna sałatka, jedna z tych która powstała na poczekaniu z tego co było w domu.
Sałata lodowa z parówkami i fetą
SKŁADNIKI:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 4 parówki z szynki
- 6 pomidorków koktajlowych żółtych
- 6 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 4 suszone pomidory
- 1 średnia cebula
- 3 ogórki kiszone
- 200 g sera typu fety
- 8 – 10 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz, papryka słodka, majeranek, suszony czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i osuszoną sałatę posiekaj, ułóż w głębszej misce. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki pomidorki, cebulę i suszone pomidory pokrojone w drobniejszą kostkę. Ogórki kiszone posiekaj w cieńsze plastry, fetę pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Na kilku łyżkach oliwy zrumień pokrojone w talarki parówki, dopraw majerankiem, słodką papryką i suszonym czosnkiem.
Gdy ładnie się zrumienią lekko je ostudź i dodaj do sałatki, polej oliwą, przypraw do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
Smacznego 🙂