Puree z batatów i dyni
Puree ze słodkich ziemniaków oraz dyni z dodatkiem mleka i masła, oto moja propozycja dodatku do obiadu. Dla tych co lubią dodać nieco słodyczy do obiadu, nie każdym pasuje słodki ziemniak do kawałka mięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! 🙂
SKŁADNIKI:
- 1800 g batatów (przed obraniem)
- 450 g mrożonej dyni (kostka)
- 1/2 szklanki mleka
- czubata łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Bataty obieram i kroję w kostkę.
W dużym garnku układam bataty, dodaję dynię (bez rozmrażania), zalewam wodą tak by przykryła warzywa, solę. Gotuję do miękkości. Odlewam wodę, dodaję mleko i masło, ugniatam na puree. Podaję posypane koperkiem do mięs i surówek.