Prosta sałatka z truskawkami, awokado i ricottą
0 Comment

8 3.63
Śr ocena
Prosta sałatka z truskawkami, awokado i ricottą
- Lekkie kolacje
- Awokado
- Truskawki
- Sałatki z truskawkami
- Przepisy fit
- Grill
- Na upały
ricotta
Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań z grilla lub do grillowanych na patelni piersi kurczaka.
Składniki
2 porcje
- roszponka (lub sałata)
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g truskawek
- 125 g serka ricotta
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z cytryny
Sos balsamiczny:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Podgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier. Roszponkę opłukać i osuszyć, ułożyć na półmiskach. Awokado obrać i pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i położyć na sałacie. Dodać serek ricotta i ułożyć plasterki truskawek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem balsamicznym.