Będzie szybko, smakowicie, pożywnie, tak jak lubimy.
Zielony farsz do czerwonych tortilli pasuje jak ulał, zapraszam na danie.
Zielony farsz w czerwonych tortillach.
Składniki:
- 4 tortille pomidorowe
- 150 g hummusu
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól morska
- oliwki zielone nadziewane serem pleśniowym puszka – 300 g
- 1/2 główki sałaty lodowej
Przygotowanie dania:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, paprykę po obraniu pokroiłam w kosteczkę.
- Sałatę lodową pokroiłam w paski, odcedziłam oliwki na sicie.
- Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, wymieszałam z łyżką sosu ostrygowego i odstawiłam na 10 minut.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam najpierw cebulę, potem kurczaka aż się zrumienił a na końcu dodałam paprykę.
- Smażyłam 5 minut, dodałam oliwki i sałatę lodową, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i słodką papryką.
- Na suchej patelni podpiekłam tortille, każdą posmarowałam hummusem, nałożyłam porcję farszu i zwinęłam w rulon.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Kościół św. Mikołaja w Żarnowie |