default-logo

Pomidorowe tortille z zielonym farszem

poniedziałek, 15 lipca 2019

Pomidorowe tortille z zielonym farszem

Będzie szybko, smakowicie, pożywnie, tak jak lubimy.

Zielony farsz do czerwonych tortilli pasuje jak ulał, zapraszam na danie.

Zielony farsz w czerwonych tortillach.

Pomidorowe tortille z zielonym farszem


Pomidorowe tortille z zielonym farszem



Składniki:

  • 4 tortille pomidorowe
  • 150 g hummusu 


Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula 
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól morska
  • oliwki zielone nadziewane serem pleśniowym puszka – 300 g
  • 1/2 główki sałaty lodowej


Pomidorowe tortille z zielonym farszem


Pomidorowe tortille z zielonym farszem

Przygotowanie dania:

  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, paprykę po obraniu pokroiłam w kosteczkę.
  • Sałatę lodową pokroiłam w paski, odcedziłam oliwki na sicie.
  • Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, wymieszałam z łyżką sosu ostrygowego i odstawiłam na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam najpierw cebulę, potem kurczaka aż się zrumienił a na końcu dodałam paprykę.
  • Smażyłam 5 minut, dodałam oliwki i sałatę lodową, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i słodką papryką.


Pomidorowe tortille z zielonym farszem


  • Na suchej patelni podpiekłam tortille, każdą posmarowałam hummusem, nałożyłam porcję farszu i zwinęłam w rulon.
  • Podałam od razu.


Pomidorowe tortille z zielonym farszem


Pomidorowe tortille z zielonym farszem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Pomidorowe tortille z zielonym farszem
Kościół św. Mikołaja w Żarnowie
About the Author

Leave a Reply

*