Pieczone ziemniaki z cukinią
Można je jeść same – ze szklanką zsiadłego mleka lub kefirem (pychotka!:) albo dodać do obiadu (dowolność) – rybnego, mięsnego, warzywnego. U nas jest różnie, raz są dodatkiem do obiadu, a raz głównym daniem, do którego chętnie zasiadamy w towarzystwie szklanki ulubionego nabiału lub zielonej herbaty. Ziemniaki posypuję świeżo pokrojonym koperkiem.
W zależności ile potrzebujecie, modyfikujcie ilości składników – ba! dodajcie coś od siebie – pieczarki? kalafior? fasolę? paprykę? szalotkę? sezonowo – szparagi?, bób? proszę bardzo, na pewno wyjdzie smacznie i zdrowo, a każda dodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów – to także więcej witamin! Macie ochotę na pikantne ziemniaczki? – dodajcie chili z pestkami.
Smacznego 🙂
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cukinia
- łyżka masła z lekką górką
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, słodka papryka
Przygotowanie:
- ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, powstają łódeczki, umytą cukinię kroimy w nieco grubsze kawałki, kostkę, talarki, do woli,
- układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem i przyprawami, pieczemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu zaglądając i przewracając je na drugi boczek:) ja piekłam w temp. 190C bez termoobiegu, grzaniem góra-dół, pod koniec zdjęłam pokrywkę i lekko przyrumieniłam je chwilę.