Pieczone ziemniaki
Ot klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny.
Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo.
I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z:
- cukinią, marchewką i bakłażanami,
- cukinią, cebulą i papryką,
- na pikantnie z kawałkami chili, kardamonem i cebulą,
- na słodko z dodatkiem rodzynków lub kawałków daktyli,
- batatami,
- fasolką i cebulą,
- porem, pietruszką i marchewką.
Przygotowuję także pieczone ziemniaki z boczkiem, śmietaną i cebulą. Wtedy stanowią jedno danie, które podaję najczęściej z kefirem lub maślanką i sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko.
Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma.
Piekę w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez około 60 minut. Sprawdzam przed podaniem miękkość ziemniaków.