default-logo

Pieczona młoda kapusta z sosem miodowo-musztardowym

pieczona młoda kapusta z sosem miodowo-musztardowym

Super pyszny dodatek do obiadu, czyli pieczona młoda kapusta z sosem miodowo-musztardowym. To prawdziwe niebo w gębie, które koniecznie musicie wypróbować!

Składniki:

Składniki na pieczoną młodą kapustę:

  • pół główki średniej młodej kapusty – ok. 250 g
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do skropienia kapusty

Składniki na sos:

  • 4 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieczona młoda kapusta przepis

Przepis na kapustę pieczoną:

  1. Połówkę główki kapusty pokroić na 4 części. Odciąć częściowo zgrubiałą część tak, by jednak kawałki kapusty się nie rozpadały (spójrz na zdjęcia wyżej).
  2. Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim kawałki kapusty. Każdy z nich skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.
  3. Wstawić blachę do piekarnika i piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-30 minut (do czasu aż kapusta się zarumieni z jednej strony) , a następnie obrócić ją na drugą stronę i piec przez jeszcze ok. 5-10 minut do miękkości i lekkiego zarumienienia.
  4. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki, tj. musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku wymieszać ze sobą w kubeczku.
  5. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Upieczoną kapustę przełożyć na talerze, oprószyć szczypiorkiem i natką pietruszki, a na koniec polać sosem musztardowo-miodowym. Smacznego!

Polecam również wypróbować takie przepisy jak: bigos z młodej kapusty oraz młoda kapusta zasmażana. To dania, które koniecznie trzeba wypróbować w sezonie.

młoda kapusta pieczona
młoda kapusta z sosem
About the Author

Leave a Reply

*