Pieczarki pieczone
Pieczone pieczarki to ciekawy pomysł na dodatek do dania obiadowego. Podasz je z pieczonym, smażonym lub duszonym mięsem oraz potrawami z ziemniaków (puree, pieczone, kopytka, kluski śląskie). Pieczone pieczarki w lekkim dresingu z przyprawami wychodzą miękkie i aromatyczne. Pieczarki z mojego przepisu możesz także po upieczeniu posiekać i podać np. z makaronem, ryżem lub kaszą z dodatkiem śmietany (lub jogurtu) i natki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone pieczarki.
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- lubczyk, oregano, papryka słodka, sól, pieprz ziołowy
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyj, w razie potrzeby obierz, osusz na papierowym ręczniku.
W miseczce wymieszaj osiem łyżek oliwy z łyżką soku z cytryny. Cytrynę możesz zastąpić limonką, a oliwę olejem. Pieczarki możesz także polać oliwą smakową, np. oliwą czosnkową.
Pieczarki ułóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Polej je mieszanką oliwy z sokiem z cytryny, posyp delikatnie przyprawami.
Porada. Jeśli lubisz, możesz także posypać pieczarki delikatnie suszonym czosnkiem lub świeżym, przeciśniętym przez praskę (sięgnij wtedy po dwa ząbki).
Porada. Do pieczarek możesz dorzucić jedną pokrojoną w piórka cebulę. Doda pieczarkom dodatkowego aromatu.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Pieczarki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 35 minut.
Pieczarki podawaj do dań z ziemniaków oraz mięs wszelakich lub jako samodzielne danie np. z makaronem lub ryżem.
Pieczarki posyp świeżo pokrojoną natką, koperkiem lub rukolą. Możesz polać je dodatkowo roztopionym masełkiem.
Smacznego.