default-logo

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Delikatne, puszyste, pachnące, takie są dzisiejsze naleśniki.

Warto je sobie przygotować na śniadanie czy na obiad, będzie wyśmienicie.

Do smażenia naleśników potrzebna jest odrobina oleju, jednak jak macie patelnie nieprzywierającą można smażyć bez tłuszczu.

Polecam gorąco.

Naleśniki z ziemniaków.

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Składniki: 7 sztuk o średnicy 22 cm

Ciasto:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g mleka
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 120 g mąki T „00”
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • 100 ml wody

Salsa:

  • 1 awokado
  • 1/2 niedużej papai
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 – 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 szalotka
  • sól morska
  • pieprz brazylijski
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Przygotowanie naleśników:

Ciasto:

  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
  • Posiekałam drobno cebulę, można ją zetrzeć na tarce.
  • Przecisnęłam czosnek do ziemniaków.
  • Dodałam sól i pieprz, wymieszałam.
  • Ubijałam 5 minut mleko aż stało się puszyste i wlałam wraz z wodą do ziemniaków, zmiksowałam.
  • Dodałam olej i mąkę, zmiksowałam ponownie.
  • Odstawiłam ciasto na 15 minut.
  • Potem usmażyłam 7 naleśników z obu stron na złoty kolor.

Salsa:

  • Wszystkie warzywa pokroiłam w drobną kosteczkę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i octem.
  • Na każdy naleśnik nakładałam porcję salsy i zwijałam w rulon.

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki ziemniaczane z salsą
Kaczeńce


About the Author

Leave a Reply

*