Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem to smaczny dodatek do obiadu, który często króluje w polskich domach, zwłaszcza w niedzielę, jako dodatek do tradycyjnego schabowego. Marchewka gotowana wyśmienicie pasuje także do innych, różnych rodzajów dań mięsnych podawanych z ziemniakami. Mój Mąż uwielbia marchewkę z groszkiem albo jak kto woli – groszek z marchewką 🙂 Ja osobiście wolę samą marchewkę na słodko, więc groszek wybieram i oddaję Jemu 🙂
Marchewka z groszkiem
Przepis na marchewkę z groszkiem jest banalnie prosty i jeśli dokładnie przeczytacie mój poniższy wpis, to uwierzcie mi, wyjdzie Wam najlepsza marchewka duszona, jaką kiedykolwiek jedliście!
Marchewka gotowana świetnie pasuje do dań mięsnych, np. do tradycyjnego schabowego.
Moja marchewka z groszkiem z puszki smakuje jak u Babci! Z resztą jest to tradycyjny przepis mojej Babci i w tej postaci, taka marchewka na słodko, smakuje nam najbardziej. Wiem, że niektórzy wolą dodawać do niej groszek mrożony, ale ilekroć go stosowałam zamiennie z groszkiem konserwowym, to nie mogłam przekonać się do jego smaku.
Czy wiesz,że…?
Marchewka gotowana ma kilkukrotnie wyższy indeks glikemiczny od surowej marchewki i zawiera więcej skrobi. Ta informacja jest szczególnie ważna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Marchewka z groszkiem – Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 całkowicie płaska łyżeczka soli
- 2 czubate łyżeczki cukru (w zależności jak słodka jest marchewka; jeśli bardzo słodka, to cukru należy dać mniej; jeśli niestety trafiła się słabo słodka odmiana, to cukru można dać więcej do smaku)
- 1 puszka groszku konserwowego (puszka o łącznej masie 400 g; a 240 g groszku po odsączeniu z zalewy)
- 2 czubate łyżki masła (ok. 90 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- pieprz do smaku (opcjonalnie, wedle uznania; ja nie daję)
Marchewka z groszkiem przepis
- Marchewkę dokładnie umyć, a następnie obrać z łupinek. Kolejno pokroić ją w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości (ja osobiście marchewkę kroję za pomocą ‘kratki’ w robocie kuchennym; ma ona bok długości 9 mm).
- Pokrojoną marchewkę wrzucić do garnka i wlać szklankę zimnej wody. Dodać 1 płaską łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszać. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika na mniejszą, przykryć garnek i dusić marchewkę przez około 20 minut. Po tym czasie powinna być ona odpowiednio miękka. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas gotowania o parę minut (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka).
- Po tym czasie do garnka z marchewką dodać 2 czubate łyżki masła, wymieszać.
- Następnie wsypać mąkę pszenną przesianą przez sitko i wymieszać, by nie było grudek.
- Kolejno dodać groszek konserwowy (który uprzednio należy odsączyć z zalewy – zalewa nie będzie nam potrzebna, więc można ją po prostu wylać do zlewu). Gotować dalej całość pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając delikatnie.
- Po upływie tych 2 minut sprawdzić, czy taka gęstość marchewki z groszkiem nam odpowiada. Jeśli okaże się, że nie, to można śmiało dosypać do niej dodatkowo odrobinę mąki pszennej (ale również przesianej przez sitko, by uniknąć powstania grudek). Mi w zupełności wystarczy 1 łyżka mąki pszennej (taka z lekką górką, ale nie czubata).
- Na sam koniec należy posmakować marchewkę z groszkiem i doprawić jeszcze pod swoje gusta smakowe, o ile zajdzie taka potrzeba (można dać ciut więcej soli, cukru lub doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem). Smacznego!
Teraz, gdy wiesz jak zrobić marchewkę z groszkiem, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! 🙂
Zaś więcej inspiracji na dodatki do obiadu znajdziecie w zakładce: surówki i sałatki do obiadu.