Będąc w Macedonii na każdym kroku podawali nam jako przystawkę sałatkę szopską lub surówkę z kiszonej kapusty.
Dziś przedstawiam pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej.
Pracy przy niej 3 minuty i zajadamy mnóstwo witamin.
Surówka z Macedonii.
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- ew. szczypta soli
Przygotowanie surówki:
- Kapustę posiekałam, włożyłam do miski.
- Polałam olejem, wymieszałam.
- Na półmisku posypałam słodką papryką.
- A jeśli Wasza kapusta jest mało słona to posypcie ją dodatkowo solą.
- Surówka gotowa, papryką pięknie podkręca smak kapusty, nawet się tego nie spodziewałam.
Smacznego.
Przepis kuchni macedońskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Góry Galiczica w Macedonii Północnej |