default-logo

Libańska sałatka Tabbouleh

czwartek, 23 sierpnia 2018

Libańska sałatka Tabbouleh

Tabbouleh – libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowym.

U mnie dziś rolę bulguru spełniała kasza kuskus, efekt pysznej sałatki na stole.

Zachęcam do wykorzystania przepisu.

Tabbouleh – sałatka z Libanu.

Libańska sałatka Tabbouleh


Libańska sałatka Tabbouleh

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 1/2 zielonego ogórka wężowego
  • 1 średni pomidor
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 żółta papryczka chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • 3 gałązki mięty

Libańska sałatka Tabbouleh


Libańska sałatka Tabbouleh

Przygotowanie sałatki:

  • Do dużej miski wsypałam ugotowaną kaszę kuskus.
  • Szczypiorek, listki mięty i natkę pietruszki umyłam, osuszyłam i posiekałam.
  • Posiekałam drobno papryczkę chili, bez pestek.
  • Ogórka umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
  • Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam w drobną kostkę.
  • Wszystko skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą, dodałam soli i wymieszałam dokładnie.
  • Wstawiłam sałatkę do lodówki aby się schłodziła.

Libańska sałatka Tabbouleh

Smacznego.

Przepis kuchni libańskiej.

„Podróże małe i duże”

Libańska sałatka Tabbouleh
Wiosna była piękna tego roku – majowa zieleń
About the Author

Leave a Reply

*