Tabbouleh – libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowym.
U mnie dziś rolę bulguru spełniała kasza kuskus, efekt pysznej sałatki na stole.
Zachęcam do wykorzystania przepisu.
Tabbouleh – sałatka z Libanu.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
- 1/2 zielonego ogórka wężowego
- 1 średni pomidor
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 żółta papryczka chili
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól morska do smaku
- 3 gałązki mięty
Przygotowanie sałatki:
- Do dużej miski wsypałam ugotowaną kaszę kuskus.
- Szczypiorek, listki mięty i natkę pietruszki umyłam, osuszyłam i posiekałam.
- Posiekałam drobno papryczkę chili, bez pestek.
- Ogórka umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
- Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam w drobną kostkę.
- Wszystko skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą, dodałam soli i wymieszałam dokładnie.
- Wstawiłam sałatkę do lodówki aby się schłodziła.
Smacznego.
Przepis kuchni libańskiej.
„Podróże małe i duże”
Wiosna była piękna tego roku – majowa zieleń |