default-logo

Koszyczek z Parmezanu

Koszyczek z Parmezanu Koszyczek z Parmezanu i mąki kukurydzianej. Wystarczy wymieszać te dwa składniki i zapiec przez chwilę w piekarniku w okrągłej foremce. Można zrobić kilka mniejszych lub jeden większy koszyczek. Wypełnić dowolną sałatką, np. z awokado, suszonych pomidorów czy tak jak w mojej propozycji: z cykorii i chrupiącego boczku. 0

3 4.33

Koszyczek z Parmezanu

  • Kuchnia włoska
  • Sałatki
  • Cykoria
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Świąteczny obiad
  • Przyjęcia i imprezy
gorgonzola

Koszyczek kukurydziano-parmezanowy wypełniony sałatką z cykorii, smażonym boczkiem i serem gorgonzola.

Koszyczek jest bardzo prosty do wykonania, w dowolnej wielkości. Można go przygotować wcześniej i wypełnić dowolną sałatką przed samym podaniem. Zamiast sałatki w koszyczku można też podać gulasz lub potrawkę.

Składniki

Koszyczek
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 40 g drobno startego parmezanu
Sałatka
  • 1 cykoria
  • 2 plasterki smażonego boczku
  • 4 kosteczki sera gorgonzola
  • 2 suszone pomidory w oliwie
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • mak do dekoracji
Sos vinegret
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól morska

Przygotowanie

  • Wymieszać mąkę ze startym serem. Mieszankę wyłożyć na dno foremki o średnicy około 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez 4 – 5 minuty. Placek ma być miękki.
  • Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na odwróconą miseczkę. Poczekć do zastygnięcia, uzyskując kształt koszyczka.
  • W koszyczkach podawać np. sałatkę z cykorii (oczyszczonej, z usuniętym gorzkim głąbem), z boczkiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Posypać pieprzem i makiem. Przed samym podaniem sałatkę polać sosem vinegret (wymieszane wszystkie składniki).
  • Koszyczek z parmezanu
About the Author

Leave a Reply

*