default-logo

Kolorowa sałatka z majonezem

Zakupiłam fioletowe ziemniaki w markecie, tuż obok na półce leżała fioletowa kapusta pekińska, która również wylądowała w koszyku.

I tak oto powstała pyszna sałatka, zdrowa i aromatyczna.

Ja użyłam tutaj majonezu wegańskiego z aquafaby ale jak lubicie tradycyjny, też będzie ok.

Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Kolorowa sałatka.

Kolorowa sałatka z majonezem


Kolorowa sałatka z majonezem



Składniki:

  • 500 g fioletowych ziemniaków 
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej fioletowej 
  • 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej 
  • 3 dymki ze szczypiorem 
  • 6 – 8 małych jaj 
  • sól morska 
  • pieprz czarny 
  • 1/2 szklanki wegańskiego majonezu lub tradycyjnego

Kolorowa sałatka z majonezem

Kolorowa sałatka z majonezem

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach.
  • Potem wystudziłam i obrałam, pokroiłam na cząstki.
  • Kapustę pekińską pokroiłam w paseczki.
  • Osączyłam kukurydzę z zalewy, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
  • Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na ósemki.
  • Wszystkie składniki wymieszałam delikatnie w misce, dodałam sól, pieprz i majonez i wymieszałam.
  • Sałatkę odstawiłam na 30 minut aby smaki się przegryzły.

Kolorowa sałatka z majonezem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Kolorowa sałatka z majonezem
Las Bełdów

Przejście na drugą stronę mocy ha ha.

About the Author

Leave a Reply

*