KIEŁBASA Z PIECZARKAMI I CHILI (do klusek, kasz, makaronów)
Pomysł na obiad. Jeśli zostały Wam kopytka albo kluski śląskie i nie macie pomysłu jak je podać to polecam smażoną kiełbasę z pieczarkami i cebulą na ostro. Taki farsz z patelni możecie podać także z kaszą, ryżem lub makaronem, posypać tartym serem, udekorować natką lub bazylią. To danie, które wykonacie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Zamiast pieczarek można dodać cukinię, paprykę, bakłażana, będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
- 190 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 duże pieczarki
- ½ papryczki chili
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek
- olej do smażenia
Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich, ryż, kasza lub makaron.
PRZYGOTOWANIE:
- Kiełbasę, obraną cebulę, umyte pieczarki i chili kroję w kostkę lub piórka, talarki.
- Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę, po chwili dodaję cebulę i chili. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję pieczarki, przyprawiam. Smażę kilka minut, mieszam.
- Na końcu dodaję kopytka i jeszcze chwilę podsmażam do połączenia składników.
Smacznego 😉