Karmelizowane marchewki i fasolka
Znakomity dodatek do mięs czy jako przystawka.
Kolorowe marchewki można teraz kupić już wszędzie a potem zrobić według tego pomysłu i cieszyć się chrupkością i smakiem warzyw.
Zachęcam do karmelizowania warzyw, są obłędne.
Karmelizowana marchewka i fasolka.
Składniki:
- 200 g fasolki typu Mamut
- 200 g kolorowych mini marchewek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól różowa himalajska
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kremu balsamicznego Rosso
Marchewki i fasolę umyłam i osuszyłam, fasolę pokroiłam tak aby była wielkości marchewek.
Na patelni rozgrzałam olej i masło, chwilę podsmażałam warzywa, dolałam wodę, krem balsamiczny, dodałam miód i sól.
Dusiłam pod przykryciem 10 minut.
Potem zdjęłam pokrywkę i chwilę jeszcze dusiłam aż sos na patelni zgęstniał.
Podałam do jagnięciny.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Floksy |