Takie ziemniaki w słupkach zalane olejem można zajadać same lub jako dodatek do mięs czy warzyw pieczonych.
Polecam gorąco, są aromatyczne i bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książki „500 potrwa z ziemniaków” W.A.Bołotnikowa, L.M. Wapiennik.
Danie szybkie do zrobienia więc czasu dużo nie potrzebujecie.
Pyszne ziemniaczki po koreańsku.
Składniki:
- 8 sporych ziemniaków
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pieprz czarny
- papryka mielona słodka
- sól morska
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube słupki.
- Zagotowałam wodę z solą i gotowałam ziemniaki 5 – 8 minut, aż były miękkie, odcedziłam.
- Zagotowałam olej, przestudziłam
- Przełożyłam je na półmisek, polałam przestudzonym olejem.
- Posypałam solą, pieprzem, papryką i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni koreańskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zamek w Gostyninie woj. mazowieckie |