Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to obowiązkowa przekąska na Wielkanoc. Pojawiają się one na Wielkanocnym stole niemalże w każdym domu i to nie bez powodu. Jajka to symbol Wielkanocy, a w towarzystwie pysznego sosu tatarskiego smakują naprawdę rewelacyjnie.


Takie jajka w sosie tatarskim możemy zaserwować nie tylko w święta, ale także na różnego rodzaju domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Sam sos tatarski jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatkowo można go przechowywać w lodówce nawet kilka dni, mając pewność, że zachowa swoją świeżość i smak.

Poniżej zaprezentuję Wam świetny przepis na pyszne jajka w sosie tatarskim. Sam sos jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Idealnie pasuje do jajek. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że po wypróbowaniu tego przepisu, jajka w sosie tatarskim zagoszczą na Waszym Wielkanocnym stole i nie tylko.

PRZEPIS NA JAJKA W SOSIE TATARSKIM

Składniki

  • 3-4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek marynowanych
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 gałązka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz




Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
  • Pieczarki marynowane oraz ogórki konserwowe odsączamy z zalewy. Następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kapary również odsączamy i drobno siekamy. 
  • Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kosteczkę. 
  • Majonez mieszamy ze śmietaną, tartym chrzanem oraz musztardą. Dodajemy cukier, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. 
  • Do miski przekładamy pokrojone w kostkę składniki, dodajemy posiekany koperek oraz przygotowany sos. Całość mieszamy. 
  • Gotowy sos wykładamy na talerz a na nim układamy połówki jajek. 




Jajka w sosie tatarskim przepis
Jajka w sosie tatarskim przepis