default-logo

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Mam dziś przepis na pyszną sałatkę wprost z Gruzji.

Jest pożywna, smakowita i przyciąga wzrok, który jak wiadomo zajada pierwszy.

Użyłam tutaj fasoli z puszki, natomiast jak ktoś chce można użyć suchej, namoczyć ją na noc i potem gotować ok. godziny aby zmiękła. 

Zaczynamy?

Sałatka po gruzińsku.

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól morska 
  • pieprz do smaku

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Przyrządzenie sałatki:

  • Na suchej patelni uprażyłam nasiona kopru włoskiego, kozieradki i ziarna kolendry aż zaczęły pachnieć.
  • Przesypałam je do moździerza i utłukłam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oliwie.
  • Gdy cebula się zrumieniła dodałam wszystkie przyprawy, osączoną i opłukaną fasolę.
  • Smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam teraz ocet i miód, wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam posiekane zioła, sól, pieprz, wymieszałam i od razu podałam.

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Smacznego.

Przepis kuchni gruzińskiej.

„Podróże małe i duże”

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli
Zachód słońca nad Jeziorem Ślesińskim woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*